Коментар на Полина Паунова Октомври 2013 година: Конституционният съд обявява, че

...
 Коментар на Полина Паунова
Октомври 2013 година: Конституционният съд обявява, че
Коментари Харесай

Един депутат, чист като сълза

 Коментар на Полина Паунова
Октомври 2013 година: Конституционният съд афишира, че въпреки и определен за началник на ДАНС, въпреки и дал изявление от кабинета си в организацията, скандалният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски, може да си остане депутат, тъй като още не бил встъпил в служба. По това време митингите против кабинета “Орешарски ”, тръгнали точно след избирането на Пеевски, бяха в разгара си, а националният фаворит написа писмо, в което се самообяви за съумял мъж на 33 години, демонизиран от съперници - непознати и локални противников кръгове.

Откровението му стана мотив за протестно писмо, в което група дейни жители го приканиха да покажете данъчните заявления за годините на своя “успех “. Въпросите бяха предстоящи и напълно оправдани – дават отговор ли приходите на Пеевски на имуществото, с което разполага, и на разноските му за защита и метода на живот, който води. 

Отговор от страна на Пеевски не последва. Все отново към оня миг той бе заявил двайсетгодишен автомобил и приходи, скромни за демонстрирания от него стандарт. Именно това противоречие провокира част от публичното отвращение против фигурата му за началник на контраразузнаването.

Как съумелият млад мъж се показа пред обществото

Тук не трябва да се пропуща още едно значимо събитие: към 2013 година Делян Пеевски нямаше медии (поне официално), макар че беше обществена загадка коя част от пресата се управлява от него. 

Излизането му на ярко се случи две години по-късно. Първоначално той заприказва за “медиите ми ” в изявление за непосредствен до него уебсайт, без писмено депутатът да има такива. През 2015 година той публично заявява, че е съсобственик на медийната група на майка си Ирена Кръстева. Към оня миг неуспелият началник на ДАНС към момента не беше мултимилионер на хартия – той имаше 17. 000 лв. по сметките си. 

 

Две години по-късно, през 2017-та, Пеевски внезапно заявява няколко милиона в разнообразни сметки и акции. А единствено година по-късно, през 2018-та, той се оказва мултимилионер. Има влогове в България за близо 7.8 млн. лв., както и задгранични влогове в долари и евро на стойност от към 5,8 млн. лв.. Декларацията му сочи още, че е спечелил над 37 млн. лв. дивиденти от притежаваните от него компании. От 2015 година до 2017 година Пеевски съумява да усили благосъстоянието си неведнъж.

През това време националният представител е проверяван от всевъзможни самостоятелни органи - от прокуратурата до новосъздадената Антикорупционна комисия. Без да бъде разкрито нищо неправилно. Затова в края на юни нейният началник Пламен Георгиев заключи: " Като дръпнем чертата - Делян Пеевски е един от най-проверяваните хора в страната и един от най-чистите, или има едни от най-хубавите юристи. Той може би е един от най-крупните данъкоплатци ". 

Това обаче не е всичко.  Депутатът, който не стъпва в Народното събрание и заявява, че получава заплатата си, тъй като всичките му отсъствия от работа са били по “уважителни аргументи ”, неотдавна бе провъзгласен за „ ефикасен “ депутат от съпартиеца си Хамид Хамид. В свое изказване Хамид изясни, че въпреки Пеевски да не посещава Народното събрание, той е приключил извънредно значими неща за България. В случая явно става дума за закона, който трябваше да попречи на вторичното плячкосване на КТБ, както и за медийния закон. За първия редица специалисти оповестиха, че е нормативен акт, с който съумелият млад мъж желае да стане още по-успял, а за втория, че е преходен и служи за разпра с тези издания, които не са негови. 

Младият мъж преуспя, защото… не стана началник на ДАНС

Големият проблем обаче не е, че Пеевски написа закони, нито че заявява десетки милиони. И на двете той има законово право. Генералната драма на публичността в България е, че законите му се радват на поддръжката на съвсем целия парламент, а милионите му са чисти като сълза, след инспекция на самостоятелните регулатори и институции у нас. 

Пеевски в никакъв случай не е бил по-силен. Той на практика е невредим, тъй като в случай че през 2013 година имаше фактическо разминаване сред заявената от него 20-годишна кола и действителния му витален стандарт, в този момент той е тъкмо подобен, за какъвто се беше оповестил: съумял, млад мъж. Ако при избирането му за началник на ДАНС към момента имаше напълно законно съображение за парливи въпроси, в този момент към този момент за сходно нещо, най-малко съгласно сякаш самостоятелните регулатори, и дума не може да става. Защото той бил “най-проверяваният човек в страната ”. Той е народен представител, който не върви на работа, въпреки да взима заплата за това, написа лобистки закони, внасяни от „ придворни “ ДПС-депутати, до момента в който отсъства по „ уважителни аргументи ”, а Народното събрание му ги приема съвсем покорно. Той е съумял, млад мъж – човек, който преуспя не с това, че бе препоръчан за началник на ДАНС при Орешарски, а с това, че не стана. Пеевски преуспя същински при Борисов, благодарение на Борисов, и благодарение на Цацаров, който, както знаем от диалога в Банкя, министър председателят самичък си бил избрал.

Уважителните аргументи

Как да си разбираем това, че всевъзможни проверяващи институции не могат да открият нищо неправилно в стремглавото замогване на Пеевски? И за какво обществото по този начин и не изиска от органите на властта да работят в името на публичните ползи? Нещо повече – тъкмо както Димитър Главчев и Цвета Караянчева признават, че Пеевски не върви на работа по “уважителни аргументи ”, по този начин всяка институция намира тъкмо такива, с цел да изпере облика му, когато се зацапа. За Борисов Пеевски е “просто народен представител от Движение за права и свободи ”. Премиерът несъмнено има уважителни аргументи да мисли по този начин.  Парламентът поддържа законите на Пеевски. И несъмнено има уважителни аргументи за това. За прокуратурата и антикорупционната комисия националният представител е чист като сълза – очевидно отново по „ уважителни аргументи “. На обществото някак всичко му е ясно, само че то продължава да си гласоподава за още от същото. И евентуално... има уважителни аргументи.

Всъщност, Делян Пеевски потвърди, че политиката и стопанската система у нас се управляват единствено и само от “уважителни аргументи ”. Какво тъкмо се крие зад тях, не постоянно е ясно, само че всички знаят, че става дума за нещо задоволително съществено.

Виж всички публикации от Полина Паунова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР